Domácí test chladiče z Polsinelli a z www.vymeniky-tepla.cz  s porovnáním výsledků

(test provedl Jan Vodrážka – Plzeňský Domovarník z.s.)

 

Často se na skupinách a fórech řeší deskový výměník tepla, neboli chladič mladiny. Sám jsem potřeboval zlepšit proces chlazení mladiny na zákvasnou teplotu a tak jsem začal pátrat po vhodném řešení. Po přečteních mnoha diskuzí a rad jsem se nechal zlákat nízkou cenou a pořídil 40-ti deskový výměník z Itálie. Poměr cena a počet desek mi přišel lákavý.

Již při prvním použití chladiče jsem byl zklamaný, spotřeba vody byla obrovská a nikdy jsem se nedokázal dostat na zákvasnou teplotu ležáku. Laboroval jsem asi 4 várky, výsledky se ani nepřibližovali mé představě, již jsem byl bezradný, a tak jsem zkusil kontaktovat pana doktora z VZH Ostrava, s.r.o., který mi osvětlil problematiku deskových výměníků, poradil, a dokonce i spočítal vhodný chladič na moje várky. Pro moji varnu byl ideální 40-ti deskový asymetrický chladič E8LASHx40. Nerezový (AISI 316), mědí pájený výměník SWEP E8TH je na trhu dostupný od více výrobců pod různými označeními. SWEP ale prodává také dvě další modifikace: E8ASH a E8LASH. Písmena AS v názvu znamenají, že je asymetrický, tzn. jeden okruh je užší než druhý. Výměníky mají kanálky typu H. Dále, kanálky výměníku E8LASH jsou celkově užší než u jiných modelů. E8LASH má sice vyšší tlakové ztráty, ale také lepší schopnost předat teplo. Je to řešení vhodné tam, kde jsou malé průtoky. Toto neobvyklé provedení činí výměník E8LASH mimořádně účinným pro chlazení mladiny, kde se pracuje běžně s průtoky 300 až 1000 litrů za hodinu (neboli várka 150 až 500 litrů). Výměník vychladí mladinu více a spotřebuje méně chladné vody než podobné výměníky jiných výrobců, jakkoli navenek vypadají obdobně.

 

 

První test deskového chladiče z Itálie (Polsinelli - na fotce ten větší chladič)


Chladící voda cca 18°C, mladina 80°C, výstup mladiny 30°C, bylo ve směs jedno jak byl výměník orientován. Následně se povedlo ustálit na teplotě výstupní mladiny 25°C s vodou 19°C, výměník nemá vhodný přenos a na lepší teplotu jsem se nedostal ani s větším množství chladící vody.

Několik následných testů dopadlo obdobně i při nižších teplotách chladící vody, pod 20°C jsem se nebyl schopný dostat ani při plném průtoku 9°C vody.

Objednal jsem chladič a E8LASHx40 z www.vymeniky-tepla.cz  a konečně jsem dokázal uchladit mladinu na zákvasnou teplotu pro ležák.

 

Níže jsou výsledky měření chlazení deskového výměníku   E8LASHx40 z VZH Ostrava


1. Pokus

Objem mladiny: 24litrů
Teplota mladiny: 88°C
Teplota chladící vody: 7,7°C
Cílil jsem na 12°C zákvasnou teplotu

Za 4 minuty zchlazeno 24 litrů mladiny z teploty 88°C na 11,9°C.
Odpadová voda zhruba 36 litrů o teplotě 60°C.

Chladící voda z řádu, mladina čerpaná magnetickým čerpadlem. Žádný problém se zavzdušněním, téměř okamžitě začal výměník efektivně chladit.

Také zkoušel, na jakou minimální teplotu mladiny se dostanu při navýšení průtoku chladící vody a při vstupní teplotě 7,7°C,  jsem se byl schopný dostat na 8,5°C teploty zchlazené mladiny (a to nebyl průtok chladící vody stále maximální!)

S Italským chladičem se to nedá porovnávat, měl jsem problém, aby chladič začal efektivně chladit, mnohem větší spotřeba vody, menší průtok mladiny a bylo nemožné se dostat pod 20°C.


2. Pokus

Objem mladiny: 29 litrů
Teplota mladiny: 88°C
Teplota chladící vody: 9,1°C
Cílil jsem na 13°C zákvasnou teplotu

Za 7 minuty zchlazeno 29 litrů mladiny z teploty 88°C na 12,6°C.
Odpadová voda zhruba 55 litrů o teplotě 44°C.

S chladičem E8LASHx40 jsem maximálně spokojen a mohu jen doporučit. Díky velice pozitivní zkušenosti s panem doktorem a jeho produkty, jsem se rozhodl ho oslovit, zda se nechce stát partnerem Cechu domácích pivovarníků. Nyní můžete objednávat deskové výměníky na stránkách https://www.vymeniky-tepla.cz/ se slevou pro členy cechu, zároveň doporučuji kontaktovat před nákupem pana doktora pro výpočet a specifikace chladiče pro vaši varnu.

  • 8 % na výměníky SWEP E8LASH
  • 5 % na ostatní výměníky SWEP

Pro případ, že si někdo chce objednat i jiné suroviny než chladič, je možné si chladič (výměník tepla) objednat se stejnou slevou i na bopivo.cz, pouze pro členy Cechu samozřejmě. Radek Milota se postará i o kompletní potřebné výpočty pro konkrétní velikosti várky a teploty vstupní vody.

 

Jan Vodrážka – Plzeňský Domovarník z.s.