Celkové výsledky Ligy českého ležáku 2018
Vyhlášení vítěze i dalších umístěných se ukázalo mnohem složitější, než jsme si mohli předem představit.
Cech usiluje o vzájemné předávání a vyměňování znalostí a zkušeností domácích pivovarníků. Snaží se o zvyšování úrovně kvality doma vařených piv, podporu akcí zaměřených na domácí pivovarnictví a vzdělávání zájemců o vaření piva v domácích podmínkách. Vyvíjí osvětovou činnost směřující k udržení a rozvoji domovarnické tradice a pivní kultury.
Pokud vaříte pivo v domácích podmínkách, budeme velmi rádi, když se k nám přidáte.
Najdete nás také na Facebooku.
Oficiální mail: info@cech-pivo.cz
K dotazům a připomínkám používejte, prosím, tohoto fóra.
Vyhlášení vítěze i dalších umístěných se ukázalo mnohem složitější, než jsme si mohli předem představit.
Děkujeme všem aktivním účastníkům cechovní degustační soutěže Černokostelecký žejdlík.
Již nějakou dobu jsem si pokládal otázku, jak srozumitelně napsat text o svrchně kvašených pivech tak, aby obecné pojmenování těchto piv v angličtině „ALE“ se nepletlo s jedním z nejpoužívanějších slov „ale“ v jazyce českém. India pale ale nás asi nesplete, ale (a vidíte už jsme tam) třeba výraz „belgické ale“ už může být zavádějící.
Na základě jednání se zástupci Generálního ředitelství cel a oficiální žádosti o sdělení, jestli je nějaká možnost, jak uvařit legálně více piva, jsme dostali níže uvedené stanovisko Generálního ředitelství cel, které jej konzultovalo s Ministerstvem financí:
Naše Pravidla nastavují zásady pro zpracování osobních dat členů Cechu po dobu jejich členství v Cechu a zároveň jsou součástí stanov.
V posledních letech zažívá comeback zrání piva v dřevěných sudech. Pivo ze dřeva vyluhuje jak aromatické látky, jakými jsou např. vanilin a laktony, tak třísloviny a nezkvasitelné sacharidy, které mají kromě chutě vliv i na pocit plnosti v ústech (mouthfeel). Dřevěné sudy bývají z vnitřní strany vyžíhané. V závislosti na tom, jak moc bylo dřevo vyžíháno a také v závislosti na tom, zda se jedná o sudy nové, nebo používané po jiném alkoholu (whiskey, bourbon, brandy, rum, sherry, víno, aj.) mohou pivu poskytnout široké spektrum chutí a vůní. Typická bývá chuť vanilky, karamelu, kokosu, tabáku, ale i kávy, hořké čokolády, kouřové a bylinné aroma, trochu másla, stopy koření, vinná kyselinka, atd.
Zápis z 8. řádného jednání cechovní rady konaného 14. 4. 2018 v Litomyšli.