Dne 15. 9. 2018 se konal druhý ročník Černokosteleckého žejdlíku. Formát soutěže zůstal stejný jako v předchozím ročníku — soutěžilo se s pivy podle konkrétního receptu. Cechovní rada usoudila, že první ročník ukázal, že i o takovou nezvyklou soutěž je zájem. A že je zajímavé srovnání piv, která by měla být podobná, protože jsou vyrobena ze stejných surovin, ale nakonec je každé pivo zcela originální.
Na úvod jsem (z pozice předsedy) přednesl informace o činnosti a hospodaření Cechu. Následovalo předání Mistrovských listin. Cechovní hodnosti jsou dobrovolnou interní soutěží členů Cechu — jsem přesvědčen, že jsou jednou z nejnáročnějších domovarnických soutěží, protože hodnost Učedníka, Tovaryše či Mistra může být také odejmuta pokud se ukáže, že kvalita výroby poklesla. U hodnosti Mistra se už navíc předpokládá nějaká angažovanost v zájmu komunity. Nejvyšší hodnost Velmistra je pak prácí pro komunitu přímo podmíněna.
Následovalo několik odborných přednášek, prohlídka pivovaru, oběd, volná zábava. Mimoděk se nám podařilo vytvořit něco, co taky (pokud vím) nikdo před námi neudělal a určitě v tomto budeme pokračovat i v dalších ročnících. Možná se to pokusíme ještě nějak povýšit či posunout. Poloprázdné lahve po nalití degustačních vzorků jsme dali na samostatný stůl, kde si mohli účastníci ochutnat vzorky své i konkurentů. Překvapilo mne kolik lidí za mnou přišlo, jak jsou za tuto možnost rádi a že sami vidí rozdíly mezi pivem chlazeným a tím podáváným při vyšší degustační teplotě.
Když degustační komise skončila svou práci, tak jsme vytiskli, podepsali a ražbou opatřili diplomy pro umístěné domovarníky. Zároveň jsme na místě rozhodli o vítězi Ligy českého ležáku — byl to první pokus o podobnou soutěž a ukázalo se, že jsme nemohli dopředu předvídat všechny komplikace, které nastaly. Ale část těch komplikací jsme vyřešili na místě a část až posléze s určitým odstupem. Věřím, že ke spokojenosti všech zúčastněných.
Už při prvním ročníku Žejdlíku jeden z členů Cechu natáčel video, které pak bez nároku na honorář zveřejnil. Na druhém ročníku natáčeli profesionálové pracující v několika zavedených médiích a výsledkem byla reportáž, na kterou se můžete podívat ZDE. Žádný ze zúčastněných tvůrců reportáže také nepožadoval honorář.
Radek Michel