Vážené členky a členi Cechu,
rádi bychom Vás pozvali na seminář, který jsme připravili ve spolupráci s pražským pivovarem Kunratice a společností Czech Brewmasters. Témata jsou oproti dřívějším běhům lehce obměněná, a to i na základě zpětné vazby účastníků.
Připraveny jsou termíny v Praze i Brně.
Hlavní témata semináře budou:
- Euro ležák vs. Český ležák s degustačním cvičením senzorických vad
- Tradiční vs. moderní postupy kvašení piva, kvasná křivka
Obě přednášky na sebe volně navazují. Po skočení každé přednášky bude prostor pro Vaše dotazy. Oba bloky jsou odděleny obědem, formou rautu (bramborový salát s variací řízků). Na odpoledne bude připraveno občerstvení s kávou.
Po slavnostním zakončení s předáním certifikátu o absolvování semináře bude následovat after-posezení v nedalekém restauračním zařízení.
Společnost Czech Brewmasters se také věnuje projektování a výstavbě minipivovarů v Čechách i zahraničí, takže bude možné se v rámci semináře doptat i na cokoliv z oblasti technologií, nebo provozu.
Přednášející:
- Ing. Jindřich Chejn, ředitel a sládek Czech Brewmasters s.r.o., exhomebrewer z doby kamenné homebrewingu v Čechách
- Ing. Jiří Novotný, ředitel a sládek Pivovaru Kunratice s.r.o.
Program:
9:00 – 9:30
prezentace
9:30 – 12:00
Euro ležák vs. Český ležák s degustačním cvičením senzorických vad
Jiří Novotný si připravil srovnání euroležáku a českého ležáku v číslech, chuti, postupech výroby a mnoha dalších aspektech. Po této přednášce je připraveno degustační cvičení zaměřené na chuťové defekty typických pro český a euro ležák (např. letinka, DMS, banánová). Teoretický výklad je doplněn vzorky piva s chuťovými defekty. Každý z účastníků semináře tyto vady ochutná a zapamatuje si je.
12:00 – 12:50 oběd
13:00 – 15:00
Tradiční vs. moderní postupy kvašení piva, kvasná křivka
Jindřich Chejn v tomto semináři úskalí tradičního postupu kvašení v otevřených spilkách ve srovnání s kvašením v moderních CKT tancích. Dále se v průběhu přednášky zaměří na popis kvasné křivky, detailně popíše jednotlivé fáze kvasného procesu a nastíní některé důvody defektního kvašení piva.
15:15 – 18:00
exkurze v pivovaru + diskuze + slavnostní zakončení
18:00 –
after party v nedalekém restauračním zařízení (není součástí oficiálního programu)
Termíny a místa konání:
20.1. a 24.2. 2024 (od 9:00) - Pivovar Kunratice s.r.o. Vídeňská 405, Praha 4, 148 00
9.3. (od 10:00) - Pivovar Harry, Poštovská 68/3, 602 00 Brno-střed,
harry.beer
Podmínky registrace
Závazné přihlášky zasílejte na email
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., uveďte Vaše jméno, příjmení a pro získání slevy i Váš členský kód (osmimístný kód skládající se z písmen a čísel. Pokud ho nevíte, je možné si ho zobrazit v členské sekci portálu
www.cech-pivo.cz
). Obratem Vám budou zaslány podklady k platbě (číslo účtu s potvrzením členského kódu)
Cena:
3 500 Kč / osobu; pro členy cechu 2 999 Kč / osobu.Cena zahrnuje účast na přednáškách, prezentaci v tištěné podobě, certifikát o absolvování, oběd a svačinu, welcome beer. Maximální kapacita kurzu 25 lidí.
Pořádá:
Cech domácích pivovarníků, Czech Brewmasters s.r.o. a Pivovar Kunratice s.r.o.