Vážení čtenáři,
Uff! A máme tu další číslo. Tentokrát to trvalo trochu déle, než jste si minulý rok zvykli. Není to však tím, že by nás to už nebavilo. Znáte to – čas, čas a zase čas. Protože je časopis Pivař dílem dobrovolníků, kteří na něm pracují zcela zdarma ve svém volném čase, tak se prostě občas stane, že jsme pohlceni dalšími pracovními nebo i osobními povinnostmi.
Valnou část viny na tom, že letos časopis Pivař pravděpodobně dosáhne maximálně na tři čísla, má jeho maminka kniha Pivařka. Jak už jsem v minulém čísle předesílal, tak první vydání knihy bylo téměř do posledního kusu vyprodáno a v tuto chvíli už leží na regálech knihkupectví dotisk. Dotisk je ale pouze pomocná berlička, aby kniha byla k dispozici všem zájemcům, a proto je jeho náklad omezený. Skutečným řešením není nic jiného než druhé upravené a také rozšířené vydání. A to je také to, co nám teď ukrajuje hodně toho času, který bychom jinak věnovali Pivaři. Druhé vydání Pivařky totiž nebude jen kosmeticky upravené první vydání. Mnohé kapitoly budou doplněny o nové informace a některé kapitoly budou dokonce zcela nové – zejména přidám něco pro domovarníky vařící z výtažků, pro ty uznávám toho příliš v prvním vydání nebylo. Zároveň jsou ale výtažky vstupní branou pro všechny nováčky, a tak v druhém vydání naleznete kapitolu zcela věnovanou všem různým variantám vaření z výtažků. Poměrně velkých změn se dočkají také recepty. Až celá jedna třetina receptů bude nových – spousta nové a svěží inspirace – navíc většina receptů bude mít svoji variantu s použitím sladového výtažku. Z dalších nových kapitolek můžu jmenovat třeba kvašení s ovocem, zrání se dřevem, kvasinková banka, lov kvasinek a spousta dalších větších či menších změn. To vše jen proto, aby druhé vydání bylo ještě lepší než to první. Věřím tedy, že koupí neprohloupí ani ti, kteří mají doma již vydání první. Přesné datum vydání není zatím známo, ale přibližně se dočkáme na podzim až v zimě. To je ale jen předzvěst věcí příštích. Teď se pojďme již věnovat tomu, co naleznete tady a teď.
Dej Bůh štěstí!
Petr Novotný,
šéfredaktor
Odkaz na 4. číslo magazínu Pivař najdete ZDE.
Obsah
- Editorial 1
- ale je i není ale 4
- Pravidla používání loga Cechu 6
- Evergreeny diskuzních fór: Rehydratace sušených kvasinek 8
- Biologie (pro) opilce 12
- Belgická piva: Belgické pralinky jinak 17
- Oxidace a stárnutí piva 20
- Cold crashing a oxidace 25
- České výčepní pivo období přechodu ze svrchního na spodní kvašení 30
- Projekt vydání: Magnetická míchačka za pár korun 35
- Není hobby jako hobby 37
- To nejřemeslnější a nejlokálnější pivo na světě: Kapitola první: Jaro 40
- Setí ječmene a sadba chmele 43
- Etiketa – vizitka pivovarníka 47
- Černokostelecký žejdlík – informace 51
- Pivovarský kvíz 57
- Cech domácích pivovarníků 59
- Přehled všech receptů z Pivařky a Pivaře 60