České výčepní pivo přechodového období
Na připravovaný Liberecký IPA festiválek No. 6 vyhlašujeme domovarnickou výzvu na uvaření „Českého výčepního piva přechodového období“. Ve výzvě nejde o soutěžení ani ceny, ale o porovnání vlastních postupů výroby tohoto netradičního pivního stylu a především pak jednotlivých vzorků.
Ve čtvrtém čísle časopisu Pivař byl představen postup výroby speciálního piva nazvaného „České výčepní pivo přechodového období“. Zvoleným postupem výroby měla být uvařena moderní varianta piva, které by se charakterem co nevíce přiblížilo pivům, jaká byla běžně vařena v českých pivovarech v 2. polovině 19. století ještě před tím, než definitivně převážil spodně kvašený světlý ležák. Daný postup vycházel z dlouhodobého studia historických pramenů, ale byl zároveň přizpůsoben současným podmínkám.
V závěru článku byl naznačen plán, který bychom nyní rádi realizovali. Naší hlavní motivací je pokusit se v tuzemském domovařičském prostředí vzkřísit svébytný český pivní styl předležákového období, který v současné pivní nabídce tolik chybí.
Na připravovaný Liberecký IPA festiválek No. 6 vyhlašujeme domovarnickou výzvu na uvaření „Českého výčepního pivo přechodového období“. Ve výzvě nejde o soutěžení ani ceny, ale o porovnání vlastních postupů výroby tohoto netradičního pivního stylu a především pak jednotlivých vzorků.
Recept a postup výroby piva je uveden ve speciálním vydání Pivaře. Případné otázky ohledně technologického postupu, ale i jiné můžete směřovat na e-mail michal.horatschek@gmail.com.
Poznámky k postupu
Pivo je nutné uvařit dle surovin, vlastností a postupu uvedených ve speciálním vydání Pivaře s těmito výjimkami:
- pivo je možné kvasit i v jiných typech sudů než samospád (KEG, kyveta, dřevěný samospád aj.)
- délku ležení a zrání piva je možné volit jakoukoliv
Registrace piva
Registrace piva bude probíhat elektronicky pomocí webového formuláře ZDE.
- pivo je nutné registrovat předem, nejpozději v pátek 18. ledna 2019
- za registraci se neplatí žádný poplatek
- registrovat a prezentovat je možné pivo v samospádovém sudu (jakéhokoliv typu), nebo stočené do skleněných lahví (v minimálním objemu 2 l, ale vzhledem k charakteru akce je lepší piva více)
Prezentace piva
- každý, kdo se zapojí do výzvy, bude mít možnost představit své pivo a vysvětlit zvolený výrobní postup (vítány jsou i fotky z vaření s možností prezentace)
- pivo bude ochutnáno nejen ostatními domovařiči a zájemci z řad publika, ale i zkušeným degustátorem Cechu domácích pivovarníků, z. s.
- prezentace piv by měla být prostorem k diskusi o daném pivním stylu i inspirací do budoucna
Další informace k výzvě budou publikovány na webových a FB stránkách Cechu, FB události Liberecký IPA festiválek No. 6, registrovaní uživatelé dostanou podrobné info e-mailem a v neposlední řadě ve speciálním vydání Pivaře.