Časopis Pivař 6 / 2019 - SPECIÁL PIVO & OVOCE

 

Vážení čtenáři,

představuji Vám speciální číslo časopisu PIVAŘ, které vychází na počátku ovocné sezóny. Obliba kyseláčů párovaných s ovocem, ale i nekyselených ovocných piv je v posledních dvou letech patrná nejen mezi domácími sládky, ale také v segmentu řemeslných pivovarů. Ovocná piva jsou mým velkým koníčkem a jsem tomu rád. Možná právě proto se na mě obrací spousta domovarníků s prosbou o názor, někdy i o radu. A také tento „ovocný“ speciál vznikl na naléhání kamarádů, kteří se chtějí do těchto pivních stylů pustit, ale nemají dostatek informací. 

Rozhodl jsem se tedy posbírat to podstatné a zajímavé a poskládat takové informace do nějakého uceleného materiálu, který by mohl být dobrým základem „jak na to“. 

Požádal jsem několik zkušených domácích i profesionálních sládků o pomoc, ale v důsledku zaneprázdněnosti jsme nakonec zbyli jen čtyři. Vojtu Hudzieczeka považuji nejen za skvělého domácího sládka, velkého experimentátora, ale také za jednoho z největších odborníků na mikroorganismy a kvasinky v rámci naší komunity. Jeho článek o fast souringu Vám otevře dveře k pochopení procesů záměrného kyselení piv pomocí bakterií Lactobacillus a také představí metodu tzv. kettlesouringu, kterou úspěšně používá i mnoho profesionálních pivovarů. Bude Vás inspirovat k přípravě základního kyselého piva, vhodného ke spáření s ovocem a když si trochu pospíšíte, můžete mít připravenou osvěžující ovocnou a mírně alkoholickou „hvězdu“ pro letní grilování, nebo jen tak poklidné posezení na terase. V dalším Vojtově článku najdete informace o stylu Catharina Sour. Pevně věřím, že právě takové pivo nás pomyslně přenese od jihočeského rybníku až k plážím letovisek Jižní Ameriky. 

V ostatních článcích se pak dozvíte jaké ovoce, v jakém množství a do jakých pivních stylů je vhodné, ale také jak jej před použitím ošetřit, aby výsledek byl co nejlepší. A nebude to jen o ovoci, ale také o dalších ingrediencích rostlinného původu. 

Podařilo se nám posbírat pár receptů, které mohou být vhodné pro Vaše první pivně-ovocné pokusy, ale pevně věřím, že nezůstanete jen u nich a pustíte se do zcela originálních kombinací. Budeme opravdu rádi, pokud se pak podělíte o své zkušenosti a originální recepty v některém z dalších čísel PIVAŘE. 

Chtěl bych moc poděkovat Petrovi Novotnému, který se postaral o připomínkování textů z hlediska srozumitelnosti i věcné správnosti a zajistil také  jazykovou kontrolu. To vše v době, kdy je pracovně zaneprázdněný a ještě pro Vás finalizuje nové vydání knihy PIVAŘKA. 

Ondra Mlejnek měl před sebou nelehký úkol, poskládat texty a obrázky do úhledného celku tak, aby nové číslo bylo vizuálně stejně kvalitní, jako byla předchozí čísla. Také Ondrovi tedy děkuji za invenci a spoustu práce ve svém volném čase. 

Ať je pro Vás toto číslo PIVAŘE tím správným nastartováním do období léta, slunce, prázdnin a dovolených, období pohody a odpočinku, nejlépe se sklenkou ovocného piva, plného vůní a chutí.

 

Dej Bůh štěstí.

 

Jan Doubek

 


Odkaz na 6. číslo magazínu Pivař a podmínky odběru časopisu Pivař najdete ZDE.


 

 


Obsah

  • Editorial 2
  • Úvod 3
  • Druhy ovoce 7
  • Jak si ovocnou složku připravit 9
  • Catharina Sour ovocný kyseláč z Brazílie 12
  • Fast souring rychlá výroba kyseláčů 14
  • Ne/ovoce 20
  • Recepty 23