Podrobnosti o souboru

Vážení čtenáři,

 

právě jste otevřeli 3. číslo časopisu Pivař, které je zároveň letos i číslem posledním. Poněvadž je období Vánoc, tak jsme se rozhodli, že bude toto číslo zcela veřejné, tudíž všichni čtenáři, bez ohledu na to jestli jsou či nejsou členy Cechu, dostanou Pivaře „pod stromeček“. Jako vždy jsme si dali záležet, aby Vás kvalita a obsah časopisu nezklamala, a tak věřím, že tento dárek oceníte.

 

Zároveň se nám blíží konec roku, a tak je načase i trochu bilancovat. Myslím, že tento rok byl pro české domovarnictví vyjímečný, alespoň z mého pohledu to tak bylo. Posuďte však sami... Na začátku roku vyšla Pivařka, na kterou řada z Vás dlouho čekala. Jako autora mě velmi těší, že se setkala v podstatě pouze s kladnými ohlasy a zdá se, že si našla cestu do téměř všech českých domovarnických knihoven. Tento rok se nám také podařilo vydat 3 čísla tohoto časopisu, který na Pivařku volně navazuje. Svým rozsahem asi uznáte, že se jedná o poměrně velkolepý časopis, který by pomalu vydal na další knihu. Aktivity Cechu však zde nekončí - i přesto, že jen tyto dvě události by stačily k považování tohoto roku za velmi úspěšný. V září Cech pořádal první ročník setkání a degustační soutěže „Kostelecký žejdlík“, na který se ještě blíže podíváme v tomto čísle. Mimo to pořádáme také první vícekolovou soutěž „Liga českého ležáku“, která je počátkem našeho dlouhodobého cíle, kterým není nic menšího, než zlepšit kvalitu doma vařených ležáků. Na Žejdlíku jsme také započali sběr podpisů pod petici, která nám může pomoci konečně trochu pohnout s tou proklínanou legislativou. Myslím tedy, že nezbývá než uznat, že obrátky Cechu domácích pivovarníků se v tomto roce rozběhly ne na 100, ale nejméně na 120 %.

 

Do nového bych si přál, aby byl alespoň tak úspěšný jako tento. I když je nad slunce jasné, že udržet s tímto rokem krok bude velmi těžké. Abychom to zvládli, budeme potřebovat i Vaši pomoc – ať už s prací na tomto časopise, cechovních soutěžích, sbírání podpisů pod petici aj.

 

Teď se však pusťme do rozbalování vánočního dárku v podobě tohoto čísla. Není tomu ani celý rok, co se Pivařka dostala na pulty obchodů a s velkým potěšením musím konstatovat, že je v tuto chvíli téměř vyprodaná a z posledních obchodů rychle mizí. Je tedy velmi pravděpodobné, že se Pivařka dočká druhého vydání. Můžete se těšit na rozšíření některých částí, ale také na změnu některých receptů. A to už je část, která se týká právě tohoto čísla. Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo uvařit své pivo pod vedením profesionálního sládka v profesionálním pivovaru? Právě takovou šanci budou mít autoři tří nejlepších receptů, které se dostanou do druhého vydání Pivařky. Více informací o této soutěži naleznete hned na začátku tohoto čísla.

 

Myslím, že se nám podařilo opět přinést kvalitní obsah a navíc ve velmi slušném množství. Doufám tedy, že si užijete příjemné a klidné svátky a najdete si chvilku, nebo dvě, i na přečtení Pivaře. Do nového roku Vám všem přeji mnoho pivních i nepivních úspěchů.

 

 

 

Šťasné a veselé Vánoce a vše nejlepší do nového roku! A tomu našemu pivu: Dej Bůh štěstí!

Petr Novotný

  

 


Členové Cechu domácích pivovarníků dostávají časopis automaticky. Podrobné podmínky odběru časopisu včetně informací, jak odběr zrušit, najdete ZDE.  

Na časopis Pivař se vztahují autorská práva! Volné šíření a sdílení obsahu časopisu není dovoleno. 

Poznámka: členové Cechu časopis dostávají s dvoutýdenním předstihem. 


Ještě než se pustíte do prvního čísla, věnujte chvíli přečtení podmínek odběru časopisu Pivař. 


 

 

Obsah

  • Soutěž – Uvařte své pivo v pivovaru
  • Co skutečně znamená spodní a svrchní kvašení?
  • Lambic
  • Divoké kvašení je výzva, je to vášeň a je to dobrodružství
  • Český ležák – přešlechtěný bastratd, či nejdokonalejší pivo na světě?
  • Diacetyl – jak vzniká a jak se ho zbavit
  • Evergreeny diskuzních fór: Sekundární kvasná nádoba
  • PurePitch: Revoluce v tekutých kvasinkách
  • Stojí CryoHops za to?
  • Příběh o celnících
  • Párování jídla a piva: Kyseláče
  • Projekt vydání: Vyrobte si iSpindel
  • Pěstování chmele
  • Malý velký průvodce domácího chovatele kvasnic
  • Techniky: Zrání se dřevem (Wood aging)
  • Experimentální homebrewing: Vliv surogace dextrózou na kvašení
  • Černokostelecký žejdlík 2017
  • Soutěž o nejhezčí pivní etiketu
  • Pivovarský kvíz tohoto čísla
  • Překlad BJCP Guidelines

 

Časopis Pivař 3 / 2017
Datum 22.12.2017
Upraven 02.10.2018
Velikost 19.89 MB
Rating
(11 hlasů)
Stažení 5.084
Zobrazení 4.157

Soutěže

Partnerské spolky

Výhody

*Vyžadován
členský průkaz