Časopis Pivař

Zde najdete archivní čísla elektronického časopisu Pivař, magazínu Cechu domácích pivovarníků.

Po vydání knihy Pivařka je časopis dalším krokem kupředu jak pro Cech, tak pro domovarnickou scénu v Česku i na Slovensku. Zároveň se jedná o jednu z dalších cest, jak bude Cech naplňovat své poslání - podporu rozvoje domácího pivovarství.

Aktuální čísla jsou zdarma zasílána členům Cechu automaticky emailem. Ostatní si mohou časopis přečíst na těchto stránkách s přibližně dvoutýdenním zpožděním, opět zdarma.

Postup pro přihlášení se k pravidelnému odběru a podmínky odběru časopisu Pivař najdete ZDE.

Editorial - Konec jedné éry

Tak vážení přátelé, nebudu zastírat a na rovinu mohu říct, že na tohle číslo jsme všichni čekali velmi dlouho. Od doby, kdy jsem projekt cechovního časopisu vymyslel, se bohužel situace velmi změnila. Životy autorů a spolupracovníků, kteří byli původními tahouny časopisu a byli schopni vytvořit několik článků do každého čísla, či na svých bedrech utahat velkou část výroby časopisu, se posunuly různými směry. Naše kariéry se posunuly, máme mladé rodiny, děti, či někteří se už třeba pivu ani nevěnují. Všechno to vedlo k tomu, že jako kolektiv stojící za Pivařem, jsme ztratili hodně volného času, který jsme mohli, nebo byli ochotni obětovat pro cechovní časopis. Je to dnes již trochu klišé ale matematika je to zcela jednoduchá a den má pouze 24 hodin a ty musí každý z nás rozdělit. Tvorba časopisu je více časově náročná, než si většina lidí dovede představit. Zeptejte se kohokoliv, kdo má tu zkušenost. Pokud chcete tvořit kvalitní obsah a zároveň v určité kvantitě, abychom se to nestyděli nazývat časopisem, tak toho času je potřeba opravdu hodně a bohužel ten čas už dnes já ani mnoho minulých tahounů nemá. Zároveň nám však noví energií a časem nabití autoři nepřicházejí, tak se není čemu divit, že nám výroba jednoho čísla místo 2-3 měsíců trvá rok i více. Pravdou zkrátka je, že časopis musí převzít nová generace přispěvatelů, kteří jsou ve svém životě zhruba tam, kde jsme byli tehdy my. Jednoduše řečeno budoucnost časopisu Pivař je ve vašich rukou. Časopis Pivař je tvořen nadšenými amatérskými autory, ale pokud nebudou k dispozici, tak prostě nelze spoléhat na posledních pár mohykánů. Proto říkám znovu, pokud chcete, aby časopis Pivař nadále fungoval, musíte se také zapojit. Nemůžeme čekat, že bude amatérský časopis tahat ze svého volného času několik málo přispěvatelů. To lze dělat jen chvíli a pak to přestane dost dobře fungovat, což se přesně stalo. Když už jsme časopis dokončili obsahovně, nastala další lapálie s grafickým zpracováním, která se vinou nedostatku času našich spolupracujících grafiků protahovala natolik, že jsme se rozhodli raději dále nečekat a vydat časopis na cechovních webových stránkách. Články z tohoto čísla Pivaře budeme tedy zveřejňovat postupně, jak se nám je podaří sázet na web.

Vážení čtenáři,

představuji Vám speciální číslo časopisu PIVAŘ, které vychází na počátku ovocné sezóny. Obliba kyseláčů párovaných s ovocem, ale i nekyselených ovocných piv je v posledních dvou letech patrná nejen mezi domácími sládky, ale také v segmentu řemeslných pivovarů. Ovocná piva jsou mým velkým koníčkem a jsem tomu rád. Možná právě proto se na mě obrací spousta domovarníků s prosbou o názor, někdy i o radu. A také tento „ovocný“ speciál vznikl na naléhání kamarádů, kteří se chtějí do těchto pivních stylů pustit, ale nemají dostatek informací. 

Vážení čtenáři,

je mým potěšením představit vám páté vydání Pivaře, časopisu Cechu domácích pivovarníků. Přijměte toto číslo jako opožděný vánoční dárek, který si za svoji přízeň zasloužíte. 

České výčepní pivo přechodového období

Na připravovaný Liberecký IPA festiválek No. 6 vyhlašujeme domovarnickou výzvu na uvaření „Českého výčepního piva přechodového období“. Ve výzvě nejde o soutěžení ani ceny, ale o porovnání vlastních postupů výroby tohoto netradičního pivního stylu a především pak jednotlivých vzorků.

Vážení čtenáři,

Uff! A máme tu další číslo. Tentokrát to trvalo trochu déle, než jste si minulý rok zvykli. Není to však tím, že by nás to už nebavilo. Znáte to – čas, čas a zase čas. Protože je časopis Pivař dílem dobrovolníků, kteří na něm pracují zcela zdarma ve svém volném čase, tak se prostě občas stane, že jsme pohlceni dalšími pracovními nebo i osobními povinnostmi.

Vážení čtenáři,

právě jste otevřeli 3. číslo časopisu Pivař, které je zároveň letos i číslem posledním. Poněvadž je období Vánoc, tak jsme se rozhodli, že bude toto číslo zcela veřejné, tudíž všichni čtenáři, bez ohledu na to jestli jsou či nejsou členy Cechu, dostanou Pivaře „pod stromeček“. Jako vždy jsme si dali záležet, aby Vás kvalita a obsah časopisu nezklamala, a tak věřím, že tento dárek oceníte.

Vážení čtenáři,

těch pár měsíců uteklo jako voda a mou milou povinností je Vám teď představit druhé číslo magazínu Pivař. V tomto čísle naleznete i několik nových rubrik, které mi dělají velkou radost a zpestřují obsah časopisu. Došlo tedy opět k mírnému rozšíření záběru Pivaře tak, aby si zde našel něco každý domácí sládek – od začátečníka až po pokročilého.

Představujeme vám historicky první číslo časopisu Pivař, magazínu Cechu domácích pivovarníků. Po nedávném vydání knihy Pivařka je to další krok kupředu jak pro Cech, tak pro domovarnickou scénu v ČR a SR. Zároveň se jedná o jednu z dalších cest, jak bude Cech naplňovat své poslání – podporovat rozvoj domácího pivovarství.

Kalendář

Výhody

*Vyžadován
členský průkaz


Partnerské spolky